V žáru a zbytkovém teple mastkových kamen lze nejen díky nádobí Tulikivi Cooking připravovat jak rychlé grilované pokrmy, pizzu, tak i pomalu se tažená jídla, zapékané pokrmy, vývary, kaše a, nebo také čerstvé pečivo, které se rozplývá v ústech. Fantazii se meze nekladou, kamna můžou sloužil jako plnohodnotná pečící trouba, která Vašim pokrmům dodá intenzivní chuť a vy si užijete kulinářský zážitek. Na našich webových stránkách si můžete prohlédnout recepty kuchařského páru Ari Ruohos a Peppi Aralehtos a mnoho dalších receptů, které jsme v průběhu let vyvinuli.
Celer pečený v troubě a semínkové pesto
1 celý celer
Celerovou bulvu pečlivě umyjte a očistěte. Pečte na pekáči v troubě při teplotě 200 °C po dobu 2 hodin, dokud není uvnitř měkká. Oddělte kousky upečeného celeru, lehce osolte a položte na bramborový chléb. Chuťový zážitek doplňte semínkovým pestem.
Semínkové pesto
½ dc slunečnicových semínek
½ dc dýňových semínek
½ dc olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
Semínka opražte na pánvi a nechte vychladnout. Semínka rozdrťte například pomocí mixéru na hrubou hmotu. Přidejte olej a citronovou šťávu a trochu osolte.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Mrkvový nákyp
2 dl rýže
1/2 kg syrové nastrouhané mrkve
1 l mléka
4 vejce
2 lžičky cukru
1 lžička muškátového oříšku
špetka soli
Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Rýži uvařte v malém množství vody. Ostatní ingredience smíchejte a přidejte koření. Zapečte v mírně vychladlé troubě asi hodinu. Podávejte teplé.
Rýžový pudink z trouby
6 dl mléka
1 dl rýže
2 lžičky soli
Rýži dejte do pekáče vymazaného máslem. Posypte solí a zalijte mlékem. Pečte asi dvě hodiny na mírném ohni. Na začátku pečení podle potřeby promíchejte. Podávejte například s ovocnou polévkou.
Pečené brambory
8 dobře umytých brambor
(např. Rosamunde nebo Asterix)
Brambory vložte do pekáče nebo je pečte přímo na roštu. Brambory můžete také zabalit do alobalu, aby zůstaly čisté. Pečte je 1 1/2 hodiny při mírné teplotě v závěrečné fázi přípravy jídla.
Sýrový špenátový nákyp
3 cibule
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
150 g blanšírovaného, nasekaného špenátu
3/4 lžičky soli
1/2 lžičky černého pepře
1 lžička muškátového oříšku
3 dl/150 g strouhaného sýra
3 dl mléka
4 vejce
Nakrájenou cibuli poduste na másle, dokud nezměkne. Smíchejte všechny ingredience. Nalijte směs do máslem vymazané zapékací misky a pečte asi hodinu v závěrečné fázi přípravy pokrmu, dokud směs neztuhne. Podávejte například jako teplý předkrm.
Máslová bylinková omáčka
2,5 dl smetany
10 g telecího vývaru
50 g grilovacího bylinkového másla nebo bylinkového petrželového másla
Kukuřičný škrob na zahuštění
Smetanu trochu povařte. Zahustěte kukuřičným škrobem. Přidejte máslo a dochuťte.
Česneková omáčka
2,5 dl smetany
2 g soli
50 g česnekového másla
kukuřičný škrob na zahuštění
Celá grilovaná síh a zeleninová příloha
2 středně velké vykuchané síhy
1 lžička soli
Řepkový olej
Síhy oškrábejte a na několika místech nařízněte hřbet. Ryby osolte z vrchu i ze spodku. Ryby potřete olejem, aby se nepřipálily na roštu. Rošt v ohništi zahřejte čtvrt hodiny, až bude žhavý. Ryby položte na rošt a grilujte v žhavém uhlí 10–15 minut. Až budou ryby šťavnaté.
Zeleninová příloha
půlka okurky
1 malá hlávka fenyklu
půlka červené cibule
citronová šťáva
1 lžička nastrouhané citronové kůry
1 lžička soli
černý pepř z mlýnku
Okurku a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Nakrájejte také červenou cibuli a marinujte ji půl hodiny v citronové šťávě. Vše smíchejte, osolte, opepřete a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Osolte a opepřete.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Lososový koulibiac
Tvarohové listové těsto:
50 g másla
4 dl pšeničné mouky
1 lžička prášku do pečiva
250 g nízkotučného tvarohu
Náplň:
1 ½ dl rýže
500 g lososa nebo pstruha duhového
3 natvrdo uvařená vejce
1 dl nasekaného kopru
černý pepř z mlýnku
1 lžička soli
1 vejce na potření
Připravte těsto. Smíchejte máslo ohřáté na pokojovou teplotu, mouku a prášek do pečiva. Přidejte tvaroh. Smíchejte do rovnoměrné hmoty, ale nemíchejte. Těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Připravte náplň. Rýži uvařte v osolené vodě. Vejce rozklepněte vidličkou a smíchejte s jemně nasekaným koprem. Osolte a opepřete. Lososa nakrájejte na kousky dlouhé asi 15 cm. Kousky pak nakrájejte na plátky o tloušťce několika centimetrů a lehce osolte a opepřete. Těsto rozválejte na kusu pečícího papíru o rozměrech přibližně 30 cm x 40 cm na tloušťku asi půl centimetru. Náplň rozložte podélně na jeden okraj těsta následujícím způsobem: nejprve vrstvu rýže, pak tenké plátky lososa a nakonec koprová vejce. Těsto kolem náplně potřete syrovým vejcem a pak prázdnou polovinu těsta přeložte jako víko na druhou polovinu. Konce zastrčte pod těsto. Těsta je dost na další dva koláče. Koulibiacs dejte na půl hodiny do lednice. Koláče potřete vejcem a podle chuti na povrchu vytvořte vzor. Pečte v troubě při 200 °C na pekáči půl hodiny. Podávejte s rozpuštěným koprovým máslem.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Malé sardinky pečené v chlebu
Kůrka:
2 dl vody
10 g droždí
1 lžička soli
2 dl pšeničné mouky
1 dl žitné mouky
1/2 dl žitných otrub
30 g másla
Náplň:
1,5 konzervy malých sardinek (nebo podobné ryby) v rajčatové omáčce (tři malé sardinky na jeden chlebový pokrm)
70 g cibule dušené na másle
80 g nakrájeného slepičího vejce
kopr
citronový pepř
sůl
Nechte těsto půl hodiny kynout. Těsto vyválejte na tenký plát. Z těsta vytvarujte sudý počet kruhů. Přidejte náplň po vrstvách: plátek vejce, dušenou cibuli, rybu, cibuli, kopr, špetku soli a citronový pepř. Uzavřete víko a potřete vodou. Pečte při teplotě 225 °C asi 10–15 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem.
Dušené malé siveny
100 g mrkve
100 g póru
100 g tuřínu
100 g cibule
1 l zeleninového/rybího vývaru
1 plechovka malých sivenů (nebo podobné ryby) v rajčatové omáčce bobkový list, celé černé a bílé pepřové kuličky.
Příloha:
Zakysaná smetana nebo crème fraîche, kopr, petržel a citron.
Zeleninu krátce osmažte v hrnci na horkém tuku, aniž by zhnědla. Přilijte horký vývar, dochuťte a nechte jídlo dusit. V závěrečné fázi přidejte malé marény (nebo odpovídající rybu). Rozdělte na talíře a ozdobte. K dušenému masu můžete podávat opečený žitný chléb.
Hovězí hrudí
1 kg hovězího hrudí (tučné kusy hovězího masa z hrudí)
1 lžička soli
1 lžíce jemně mletého chilli prášku
1 lžíce uzeného paprikového prášku
1 červená chilli paprička 4 stroužky česneku
2 cibule
3 větvičky čerstvého tymiánu
3 větvičky čerstvého rozmarýnu
Povrch masa potřete solí a kořením. Maso vložte do pekáče s víkem. Chilli papričku nakrájejte a stroužky česneku oloupejte. Oloupané cibule nakrájejte na čtyři části. Všechny ingredience vložte do pekáče a zalijte takovým množstvím vody, aby bylo maso ponořené. Na začátku může být teplota trouby kolem 250 °C, aby se povrch masa dobře opečel. Nakonec nechte maso pod pokličkou vařit 6-8 hodin při teplotě 120 °C. Během vaření několikrát zkontrolujte množství tekutiny. Maso je hotové, když se do něj dá snadno zapíchnout vidlička. Podávejte s plochým chlebem, zelným salátem a grilovací omáčkou.
Grilovací omáčka
1 cibule
2 stonky celeru
3 stroužky česneku
2 lžíce másla
100 g rajčatového protlaku
1 lžíce hnědého cukru
3 dl rajčatového džusu
1 bobkový list
2 větvičky tymiánu
1 lžíce uzeného chilli prášku
2 lžičky soli
100 g uzeného slaniny
3 dl bílého vína
2 dl demi-glace omáčky
Všechny nakrájené zeleniny osmažte na másle. Slaninu nakrájejte na kousky a přidejte do pánve. Přidejte rajčatový protlak, cukr a koření. Promíchejte a zahřejte. Přidejte rajčatový džus a víno. Nechte vařit, dokud se většina tekutiny z omáčky neodpaří. Omáčku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Do omáčky přidejte demi-glace omáčku a přiveďte k varu. Dochutěte.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Pečeně po karelském způsobu
1/2 kg hovězího masa z kýty nebo hrudí nakrájeného na kostky
1/2 kg vepřového masa nakrájeného na kostky
1 lžíce soli
3 cibule nakrájené na plátky
Maso vložte do pekáče, zalijte vodou tak, aby bylo téměř pokryté. Přidejte koření a cibuli. Nechte pokrm dvě hodiny dusit v troubě. Zkontrolujte měkkost masa, například ochutnejte kousek masa nebo do něj zapíchněte vidličku, která by měla do masa snadno proniknout. Podávejte horké v pekáči. Jídlo můžete později znovu ohřát a podávat další porce. Jako přílohu podávejte brambory a mrkvový nákyp. Kromě vepřového nebo hovězího masa můžete použít také jehněčí maso nebo ledvinky a játra.
Polévka z hříbků a ovčích hub (pro čtyři osoby)
3–4 lžíce houbového prášku
2 lžíce másla
50 g cibule
50 g pšeničné mouky
9 dl vody nebo mléka
2 dl smetany
1/4 lžičky bílého pepře
Rozpusťte máslo v hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a houbový prášek. Chvíli povařte. Přidejte mouku a nechte vařit. Za stálého míchání přidejte horkou tekutinu. Ochutnejte a nechte asi 10 minut odstát. Přidejte smetanu a krátce povařte.
Herkkutatti/omáčka z hříbků/ovčích hub
4 lžíce houbového prášku
2 lžíce másla
50 g cibule
50 g pšeničné mouky
5 dl vody nebo mléka
Připravte jako polévku.
Pizza
Těsto na pizzu:
2 dl vody
25 g droždí
1/2 lžičky soli
4 lžíce oleje
5 dl pšeničné mouky
Alternativy pro oblohu:
400 g nakrájené šunky/osmažené mleté maso/tuňák
rozmačkaná rajčata
1 plechovka kousků ananasu
1 cibule
(žampiony)
koření na pizzu (bylinková sůl)
směs pepře
300 g strouhaného sýra (emmentál, mozzarella)
400 g nakrájené zeleniny + ostatní výše uvedené ingredience na náplň
Droždí rozpusťte vlažnou vodou. Přidejte sůl, olej a mouku a promíchejte. Těsto hněťte, až bude hladké. Nechte těsto asi 15 minut kynout. Rozdělte těsto na dvě části a obě vyválejte do tenkého kruhového plátku. Položte pizza korpusy na pečicí papír do pekáče nebo na žáruvzdornou desku. Připravte si požadovanou náplň a rozložte ji na korpusy. Pečte v horké troubě asi 10–15 minut.
Bramborový chléb
3 dl bramborové kaše
1 lžička soli
1 vejce cca
3 dl pšeničné mouky
hnědé máslo
Ingredience rychle promíchejte do rovnoměrné hmoty. Těsto rozdělte na 10 částí a vytvarujte z nich kuličky. Kuličky rozválejte na pomoučeném stole na ploché kulaté placky. Do placek vidličkou vyrobte díry a pečte je v horké troubě 10 minut. Po vyndání z trouby placek potřete hnědým máslem.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Rybářské housky
5 předpečených housek
100 g nakrájených okurek
70 g nakrájené papriky
30 g nakrájeného póru
nakrájený kopr
1 plechovka velkých sleďů (nebo podobné ryby) v rajčatové omáčce
30 g zakysané smetany nebo crème fraîche
citronový pepř a černý pepř Opečte housky.
Zeleninu krátce osmažte na rozpáleném tuku, aby nezhnědla, přidejte kousky ryb a tekutinu z konzervy. Přidejte kopr a zakysanou smetanu nebo crème fraîche. Dochuťte. Housky rozkrojte na polovinu a vytvořte v nich prohlubeň. Naplňte housky a ihned podávejte.
Mrkvové rohlíky/housky
1/2 l tekutiny (mléko nebo voda)
50 g droždí
1 lžička soli
1–2 lžíce medu nebo sirupu
150 g nastrouhané mrkve
1 dl pšeničných otrub
asi 6 dl pšeničné mouky
asi 6 dl mouky na kynuté pečivo
50 g másla, margarínu nebo 1/2 dl oleje
Kvasnice rozpusťte v tekutině o teplotě těla, přidejte sůl, med nebo sirup a nastrouhanou mrkev. Do těsta zamíchejte otruby a mouku. Těsto uhněťte do měkka. Přidejte tuk nebo olej a hněťte, dokud se těsto nelepí na ruce. Nechte ho půl hodiny kynout pod utěrkou. Vytvarujte housky a nechte je asi 20 minut kynout pod utěrkou. Nakynuté housky můžete podle chuti potřít vejcem, kyselým mlékem, sirupem nebo směsí mléka v prášku a vody. Pečte 10–15 minut v poměrně horké troubě.
Můžete ještě posypat sýrem, semínky či vločkami.
Placky
1/2 l tekutiny
1 lžička soli asi
1 kg mouky
Jako tekutinu lze použít vodu, mléko, kyselé mléko nebo vodu, ve které se vařila zelenina. Jako mouku lze použít např. ječnou nebo žitnou mouku. Kromě mouky lze do těsta přidat také vločky, krupici nebo pyré ze zeleniny.
Ostatní ingredience zamíchejte do studené tekutiny. Nehněťte z těsta vytvarujte kulaté placky o tloušťce jednoho centimetru. Placky propíchněte vidličkou a pečte je na plechu nebo tradičním způsobem na roštu trouby krátce po odstranění uhlíků (teplota trouby 350 °C). Placky jsou hotové, když se na povrchu objeví hnědé tečky (doba pečení asi 5 minut). Po upečení můžete placky potřít tukem nebo je podávat tak, jak jsou. Placky podávejte čerstvé a teplé.
Šunkovo-zeleninový koláč
150 g margarínu
2 dl pšeničné mouky
1 dl žitné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 1/2 dl crème fraîche
Náplň:
200 g šunky
200 g směsi hrášku, kukuřice a papriky
asi 1 lžička soli
mletý černý pepř
paprikový prášek
2 slepičí vejce
2 dl šlehačky (nebo 1 dl šlehačky a 1 dl zakysané smetany nebo crème fraîche)
1 dl strouhaného sýra do náplně a 1/2 dl na náplň
Smíchejte suché ingredience a měkký margarín. Přidejte crème fraîche a rychle promíchejte do hladkého těsta. Těsto vytlačte na dno a okraje formy (průměr asi 26 cm) vymazané máslem a posypané moukou. Rozložte náplň na dno pirogu a posypte strouhaným sýrem. Pečte v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.
Cibulový koláč
Recept na těsto je stejný jako u koláče se šunkou a zeleninou.
Náplň:
2 velké cibule
1 pórek
olej na smažení
1 lžička soli
mletý černý pepř
2 slepičí vejce
1 dl smetany nebo crème fraîche
1 dl šlehačky
Nakrájejte cibuli a pórek a krátce je osmažte na rozpáleném oleji. Smíchejte všechny ingredience náplně a rozetřete je na těsto. Pečte stejně jako koláč se šunkou a zeleninou.
Koláč s arktickými malinami
Těsto: 4 ks slepičích vajec 2 dl cukru 1,5 dl pšeničné mouky 1/2 dl bramborové mouky 1 lžička prášku do pečiva 2 lžíce kakaového prášku Náplň: Vanilkový pudink 2,5 dl mléka 40 g kukuřičného škrobu 1 lžíce vanilkového cukru 2 lžíce arktického malinového želé Máslová poleva: 50 g cukru 3 lžíce vody 2 žloutky 125 g nesoleného másla Cukr a vodu zahřejte v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Nenechte ho zhnědnout. Rozšlehejte žloutky. Přilijte cukrový sirup a zároveň vše šlehejte do husté pěny. Pracujte rychle. Do měkkého másla vmíchejte žloutkovou směs. Do směsi přidejte želé z arktických malin. Smíchejte máslovou polevu a vanilkový pudink v poměru 1:1. Rozkrojte těsto na polovinu a sestavte tartaletky: spodní část, vrstva želé, vrstva polevy, spodní část, želé, poleva, vrchní část a na ni poleva.
Vaječné palačinky
4 dl mléka 2 vejce 3 dl pšeničné mouky 2 lžičky soli Smíchejte všechny ingredience a nechte těsto půl hodiny odležet. Těsto dejte na plech s vysokými okraji, který jste vymazali máslem nebo vyložili pečícím papírem. Pečte 10–15 minut v dobře vyhřáté troubě. Podávejte teplé s bobulemi nebo marmeládou.
Sušenková roláda
4 slepičí vejce
1 1/2 dl cukru
1 dl pšeničné mouky
2 lžíce bramborové mouky
1 lžička prášku do pečiva
Vyložte plech na pečení pečícím papírem. Rozšlehejte vejce a cukr do pěny. Smíchejte suché ingredience a prosejte je do cukrové pěny. Opatrně promíchejte. Nalijte těsto na pečící papír a lehce ho uhlaďte.
Dno dortu lze péct v horké troubě 5–10 minut, i když teplota v elektrické troubě je pouze 200 °C. Zatímco je korpus v troubě, připravte náplň. Upečený korpus vyklopte na cukrem posypaný pečící papír a opatrně odstraňte papír z pečiva. Nechte vše chvíli vychladnout, rozetřete náplň na povrch a pečivo srolujte do rolády.
Alternativy pro náplň:
Tuhé pyré nebo džem (2–3 dl malin nebo jahod)
Bobule + cukr
Bobule/ovoce + šlehačka (2 dl šlehačky) Bobule/ovoce + směs tvarohu a smetany (1 dl tvarohu, 1 dl šlehačky + cukr)
Arktický sen
Pečená zmrzlina
Ingredience 100 g dortového korpusu
1 dl bobulové marmelády
1 l vanilkové zmrzliny
Sněhová čepice
2 bílky
½ dl cukru
½ dl moučkového cukru
Dortový korpus rozdělte do tří pekáčů Tulikivi (0,5 l). Na dortový korpus naneste lžící marmeládu. Z zmrzliny vytvořte kopečky a položte je na marmeládu. Misky vložte do mrazáku, zatímco připravujete meringu.
Bílky ušlehejte do tuha. Jakmile se vytvoří pěna, přidejte cukr po malých dávkách a pokračujte v šlehání. Jakmile pěna získá lesk, přidejte moučkový cukr. Zmrzlinu rychle pokryjte meringou, jednu misku po druhé, aby zmrzlina neroztála. Meringu opatrně rozetřete na zmrzlinu pomocí lžíce. Na povrchu ani na okrajích nesmí být žádné díry, aby zmrzlina v troubě neroztála. Pečené zmrzliny můžete připravit den předem, uložit do mrazáku a vyndat z mrazáku až 10 minut před pečením. Pečte v troubě při teplotě 250 °C, dokud meringue nezíská hezkou barvu, asi 3–5 minut.
Pečená zmrzlina
Ingredience 100 g dortového korpusu 1 dl bobulové marmelády 1 l vanilkové zmrzliny Sněhová čepice 2 bílky ½ dl cukru ½ dl moučkového cukru Dortový korpus rozdělte do tří pekáčů Tulikivi (0,5 l). Na dortový korpus naneste lžící marmeládu. Z zmrzliny vytvořte kopečky a položte je na marmeládu. Misky vložte do mrazáku, zatímco připravujete sněhové bezé. Bílky ušlehejte do tuha. Jakmile se vytvoří pěna, přidejte cukr po malých dávkách a pokračujte v šlehání. Jakmile pěna získá lesk, přidejte moučkový cukr. Zmrzlinu rychle pokryjte sněhovým bezé, jednu misku po druhé, aby zmrzlina neroztála. Sněhové bezé opatrně rozetřete na zmrzlinu pomocí lžíce. Na povrchu ani na okrajích nesmí být žádné díry, aby zmrzlina v troubě neroztála.
Pečené zmrzliny můžete připravit den předem, uložit do mrazáku a vyndat z mrazáku až 10 minut před pečením.
Pečte v troubě při teplotě 250 °C, dokud sněhové bezé nezíská hezkou barvu, asi 3–5 minut.
Bobulová marmeláda
200 g mražených bobulí (borůvky, maliny, jahody)
100 g ztužujícího cukru
Bobule pomalu zahřívejte, až se začnou vařit. Jakmile bobule rozmrznou, přidejte ztužující cukr. Nechte 10 minut vařit a občas promíchejte. Marmeládu nechte vychladnout a do druhého dne zrosolovatět.
Recept: Ari Ruoho a Peppi Aralehto.
Borůvky v chlebu
325 g másla
3/4 dl cukru
1 1/2 dl pšeničné mouky
4 1/2-6 dl žitné mouky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
1 dl cukru
1/2 l borůvek
1 lžíce ječné mouky
Máslo a cukr utřete do pěny. Přidejte mouku. 3/4 těsta rozetřete na dno a okraje formy. Na těsto dejte borůvky a cukr a posypte je ječmenným škrobem. Nakonec borůvky přikryjte vrchním těstem. Pečte asi hodinu při mírné teplotě. Podávejte se šlehačkou a vanilkovou omáčkou.
Borůvky v chlebu
325 g másla
3/4 dl cukru
1 1/2 dl pšeničné mouky
4 1/2-6 dl žitné mouky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
1 dl cukru
1/2 l borůvek
1 lžíce ječné mouky
Máslo a cukr utřete do pěny. Přidejte mouku. 3/4 těsta rozetřete na dno a okraje formy. Na těsto dejte borůvky a cukr a posypte je ječmenným škrobem. Nakonec borůvky přikryjte vrchním těstem. Pečte asi hodinu při mírné teplotě. Podávejte se šlehačkou a vanilkovou omáčkou.
Sorbet z borůvek a arktických malin
1 plechovka želé z borůvek a arktických malin
1 dl vody 1/2 dl cukru
1 vaječný bílek
1 cl likéru z arktických malin
Uvařte cukrový sirup. Přidejte želé a likér. Nechte asi 15 minut zmrazit v zmrzlinovači. Přidejte lehce rozšlehaný vaječný bílek. Nechte zmrazit v mrazáku.
Košíčky z ovesných vloček
50 g rozpuštěného másla
3/4 dl cukru
1 1/4 dl ovesných vloček
1 lžíce smetany 1/2 lžíce pšeničné mouky
Smíchejte ostatní ingredience s máslem. Pečte ihned asi 15 minut při teplotě 150 °C. Pomocí sklenice vytvarujte košíčky.