Krbová kamna s externím přívodem vzduchu

29.7.2022

Krbová kamna v sobě skrývají krásu, ekologické vytápění a příjemné sálavé teplo, které oceníte nejen během mrazivých zimních měsíců. Současný trh nabízí tolik modelů a značek, že jistě uspokojí každého zákazníka. 

Krbová kamna s externím přívodem vzduchu

Pokud ovšem toužíte po něčem výjimečném, mastková kamna Tulikvi pro vás budou tou pravou volbou. Pestrá nabídka Tulikivi má mnoho řešení i designů a nezapomíná ani na oblíbená krbová kamna s externím přívodem vzduchu.

K čemu je dobrý externí přívod vzduchu?

Aby oheň hořel, potřebuje kyslík. A aby došlo k maximálnímu využití energie, tedy v našem případě dokonalému spálení dřeva a vzniklých plynů, je potřeba vhodný tlak a ještě více kyslíku. Pokud by si kamna brala potřebný vzduch z místnosti, klesal by kyslík v interiéru, což by vedlo k větrání a následné ztrátě získaného tepla. Z tohoto důvodu se u krbových kamen využívá externí přívod vzduchu, který pomocí hadice přivádí do krbu či do krbové vložky potřebný vzduch přímo zvenčí.
Díky externímu přívodu vzduchu dojde k dokonalému spalování a zároveň není ovlivněna kvalita vzduchu v interiéru, ba naopak – naakumulovaná mastková kamna pouští sálavé teplo do interiéru postupně, nedochází k přepalování vzduchu a pobyt v místnosti je příjemný.

Kdy je externí přívod vzduchu potřeba?

Externí přívod vzduchu u krabových kamen je vyžadovaný u pasivních a nízkoenergetických domů. Tulikivi má pro tyto stavby akumulační kamna, která splňují požadované podmínky, a navíc jsou díky propracované technologii a jedinečnému mastku vhodná prakticky do všech budov.

Kamna pro pasivní domy

Co je dobré vědět, než krbová kamna s externím přívodem vzduchu pořídíte?

O tom, jak výkonná krbová kamna budete potřebovat, by vás měl informovat projektant stavby, který má spočítané ztráty budovy, zná použitý systém vytápění a může vám tak navrhnout vhodné řešení. V případě novostaveb doporučujeme návštěvu našeho showroomu ještě v projektové části – díky tomu si u nás můžete krbová kamna prohlédnout, vybrat vašeho favorita a mít ještě před realizací stavby veškeré technické specifikace, aby následná montáž kamen proběhla bez problému a mohli jste využít vlastnosti krbových kamen Tulikivi na maximum.

Pokud vás zajímá o této problematice více, přinášíme vám tři základní podmínky pro použití externího přívodu vzduchu:

  • Čím kratší a jednodušší je externí přívod vzduchu, tím lépe. Hadice by neměla být delší než 5 metrů.
  • Průměr vstupu pro přívod externího vzduchu by měl mít 125–150 mm. V případě menších průměrů dochází k horšímu spalování, zakouřenému sklu u dvířek kamen a zadehtování komínu.
  • Stavební otvor pro přívod vzduchu bývá umístěn do podlahy, popř. na stěně za krbovými kamny nízko u podlahy. U novostaveb je ideální s tímto řešením počítat už při realizaci základové desky. Zde je již potřeba znát vybraný model kamen a jeho technické specifikace, aby byla stavba na montáž připravená.

Chci radu na míru

Krbová kamna Tulikivi s externím přívodem vzduchu

Tulikivi má ve své nabídce několik skupin modelů krbových kamen. U skupin 1 a 2 je potřeba dodatečný adaptér. Modely skupiny 3 s externím přívodem vzduchu přímo počítají. Které modely krbových kamen Tulikivi jsou napojeny na externí přívod vzduchu? Tady je malá ukázka:

V případě, že si nevíte rady s výběrem, nebo potřebujete krbová kamna do stávající stavby, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám pomůžeme a poradíme.

Články