Dlažba pod krbová kamna

20.11.2022

Ne nadarmo se říká, že krb je srdce domova - tančící plameny, praskání dřeva a sálavé teplo ještě více tento pocit umocňují. Ovšem krása ohně může být také velmi nebezpečná, proto myslete i na to, jak před tímto živlem ochráníte podlahu. Jednou z možností je dlažba pod krbová kamna.

U dlažby pod krbová kamna je důležitá odolnost

Možná vám to tak nepřijde, ale místo před krbovými kamny je velice namáhané. Když pomineme velmi pravděpodobné vypadnutí žhavého uhlíků, je to také místo, kde přikládáte, vynášíte popel a krb čistíte. Dlažba pod krbová kamna tak musí být odolná, aby jí nevadil žár, prach, špína ani spadlé poleno.

A co říká zákon?

Dlažba pod krbová kamna musí být nejméně ve vzdálenosti 80 centimetrů před krbovými dveřmi a 40 centimetrů po stranách. Tato plocha je minimální, nic tak nezkazíte, pokud tento prostor bude větší. Navíc dobře zvolená dlažba je nejen praktickým, ale i dekorativním prvkem v interiéru. S našimi dlažbami uděláte z nutnosti přednost.

Chci nezávazně poptat dlažbu 

Dlažba má spoustu výhod

Velkou výhodou dlažby, oproti ostatním ochranám, je nepřeberný výběr tvarů, velikostí, vzorů i barev. Dlažbu pod krbová kamna je také možné buď úplně zapustit do podlahy a plynule navázat na podlahovou krytinu, nebo ji oddělit pomocí přechodové lišty. Také je možnost část s dlažbou vyvýšit a udělat ke krbu schůdek.

Decentní jemnost nebo originální prvek

Dlažbu můžete různě kombinovat - jednoduchý vzor nebo jednobarevnost krb jemně zvýrazní, “divočejší” kombinace naopak z krbu vytvoří originální a dominantní prvek v celém interiéru.

Dlažba pod krbová kamna z mastku

Jednou z možností při výběru je dlažba z mastku, která vyniká perfektními vlastnostmi - hustota, velký obsah křemene a magnezitu má za následek vysokou tepelnou vodivost, schopnost akumulace tepla a chemickou odolnost.

Více o dlažbě z mastku 

Další možnosti ochrany podlahy

  • tvrzené sklo
  • plech pod krbová kamna
  • kámen
  • cihla

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

Články