Krby do pasivních a nízkoenergetických domů

26.11.2015

Setkali jsme se s projektanty, kteří tvrdí, že krby a krbová kamna do pasivních a nízkoenergetických domů nepatří, protože hrozí přetopení objektu a lze jen těžko sehnat modely odpovídající přísným požadavkům těchto staveb. Pojďme společně s Tulikivi tento mýtus vyvrátit.

Pasivní a nízkoenergetické domy s krbem? Jde to!

krby pro pasivní domy

Pokud toužíte po krbu a projektant vám ho do pasivního či nízkoenergetického domů rozmlouvá, má pro vás Tulikivi nachystáno několik argumentů, že taková kamna, která by splnila přísné normy a požadavky těchto domů opravdu existují:

- krby Tulikivi mají externí přívod vzduchu
- výdej tepla z kamen je pouze do 1,2 kW/h
- dokonale pracují s akumulací a rozložením energie
- spalují dřevo i pelety

 

Krbová kamna Tulikivi jsou výjimečná

Krbová kamna Tulikivi vyhřívají sálavým teplem rovnoměrně celou místnost, díky akumulaci v mastku nepřepalují vzduch a mnohonásobné spalování eliminuje škodlivé emise. Navíc velice ekonomicky pracují s teplem a jejich návratnost je 6 – 10 let.

3 tabu o krbu v pasivním domě

1. Pasivní dům je specifickou stavbou ,která funguje na bázi rekuperace tepla. To znamená, že pokud domu dodáte více tepla, než co je stavba schopná pojmout, dochází nejen ke zbytečným nákladům a diskomfortu, ale především k potlačení hlavní výhody domu.

Tulikivi nabízí krbová kamna, která mají nízký výkon a všem těmto požadavkům plně vyhovují.

2. Oheň v krbu potřebuje vzduch, který není možné čerpat z interiéru.

V tomto případě je možno napojit na externí přívod vzduchu veškeré modely krbových kamen TULIKIVI.

3. Komín nesmí sálat teplo a musí dokonale izolovat.

 

Modely určené přesně pro vás

Pro pasivní a nízkoenergetické domy jsou ideální modely HIISI (celomastková kamna v tradičním šedé barvě a dále také v bílém a tmavém nátěru), AALTO (krbová kamna s elegantním vlnitým povrchem) či KIDE (kamna mají na povrchu efekt mačkaného papíru).

Zajímáte se více o vytápění či krbová kamna do pasivních domů? Neváhejte nás kontaktovat, máme pro vás nachystané další zajímavé informace!

Články