Čím topit v krbových kamnech?

24.11.2023

Venku klesají teploty a vy přemýšlíte, čím nejlépe topit v krbových kamnech? Jaké palivo bude nejefektivnější a přinese nejvíce tepla? Připravili jsme pro vás stručný přehled, aby bylo teplo vašeho domova příjemné a zároveň jste měli s péčí o kamna co nejméně starostí.

čím topit v krbových kamnech

Čím topit? Hlavní roli hraje dřevo

Dřevo je tradičním palivem pro krbová kamna a poskytuje nejen příjemné teplo a plamen, ale také je krásné na pohled a tvoří estetický prvek v interiéru. Dřevo rozlišujeme na měkké a tvrdé. Měkké dřevo je vhodné například pro zapálení kamen a nasekání třísek, které dobře a rychle hoří. Naopak tvrdé dřevo (buk, dub, ořešák, habr, třešeň, …) hoří déle, má vyšší výhřevnost a produkuje méně sazí. Pokud máte tu možnost, je dobré oba typy kombinovat a využít tak vlastnosti dřeva na maximum.

Kamna Tulikivi 

U topení dřevem je nutné počítat s jeho uskladněním, vyschnutím (pokud již například nekoupíte suché dřevo) a s časem potřebným k jeho přípravě. Kdo topí dřevem, jistě nám dá za pravdu, že se s ním člověk zahřeje hned několikrát. Od kácení v lese, přes řezání na polena, po nošení do dřevníku a sekání třísek až k přiložení do krbu.

Dřevo musí být dostatečně proschlé

Důležité je, aby bylo dřevo dostatečně proschlé – ideální obsah vlhkosti je okolo 20 % nebo méně, což závisí na podmínkách skladování. Obecně doporučujeme, aby dřevo, než s ním budete topit v krbových kamnech, prosychalo minimálně 6–12 měsíců. Pokud použijete do krbových kamen vlhké dřevo, zanesete si kouřovod sazemi, komín bude hodně kouřit a celková účinnost topení bude nižší.

Pelety jako symbol ekologického vytápění

Dřevo je obnovitelný zdroj, avšak existuje ještě jeden typ paliva, který topení pozvedne ještě na úroveň výše. Pelety, tedy drcené dřevo slisované do malých granulek, si získává své příznivce především pro snadnou manipulaci i skladování, minimum nepořádku během přikládání a v neposlední řadě i ekologičtější topení. Na výrobu pelet se používají zbytky z dřevovýroby a těžby, proto jejich výroba není závislá na kácení lesů. Navíc díky své hustotě a vlhkosti do 10 % mají vysokou tepelnou účinnost, což je další plus pro jejich volbu. Na závěr vás jistě potěší i minimum popela.

Dřevo vs. pelety

To, čím budete topit, je dobré promyslet ještě před nákupem krbových kamen. Jak dřevo, tak pelety, mají své výhody a závisí na vašich možnostech a preferencích, které máte. Pokud plánujete pelety, či kombinaci pelet a dřeva, je nutné mít v krbových kamnech speciální topeniště.

Chci řešení na míru

Máte otázky? Potřebujete poradit? Jsme tu pro vás, neváhejte nás kontaktovat

Články