Emisní třída u krbových kamen

17.12.2022

Říká vám něco pojem emisní třída? Jedná se zjednodušeně řečeno o třídění kotlů na třídy podle různých kritérií, především množství škodlivých emisí vylučovaných do ovzduší. 

Otázku emisních tříd lidé často řeší i při pořizování nových krbových kamen. Dobrou zprávou je, že žádná právní norma se na emisní třídy u krbových kamen zatím nevztahuje. Přesto bychom se však měli snažit o co nejnižší emisní náročnost a šetřit tak životní prostředí.

Emisní třída u krbových kamen a kotlů

Jak to tedy s emisními třídami u krbových kamen je? Abychom se v této problematice lépe orientovali, musíme rozlišovat, zda řešíme emisní třídu u krbových kamen nebo u kotle na tuhá paliva. Emisní třídy se totiž týkají především kotlů na tuhá paliva. Krbová kamna patří mezi tzv. interiérová topidla a do emisních tříd se tedy oficiálně nedělí. Proto ani zákaz provozu kotlů 1. a 2. emisní třídy, jenž začal platit letos v září, se na krbová kamna nevztahuje. To však neznamená, že se emise u krbových kamen neřeší. Při nákupu nových krbových kamen by vás emisní náročnost rozhodně měla zajímat.

Otázka emisní třídy u krbových kamen

Nařízení Evropské unie ohledně emisí se neustále zpřísňuje, proto je otázka emisní třídy u krbových kamen aktuální. Předpokládá se, že v budoucnu dojde k dělení na emisní třídy i u krbových kamen. Při koupi nových krbových kamen se tedy určitě zajímejte o jejich emisní náročnost a určitě dejte přednost třetí a vyšší třídě. A když odhlédneme od legislativy, je hlavním důvodem především ochrana životního prostředí. Pokud jste si vybrali krbová kamna, která mají zabudovaný vodní výměník a disponují výkonem přesahující 10kW, musíte právě kvůli vyšší emisní i technické náročnosti u nich zajistit pravidelné prohlídky.

Nechte si s emisní třídou krbových kamen poradit

Jde vám z toho trošku hlava kolem? Neztrácejte čas samostudiem právních norem a technických specifik jednotlivých typů kotlů nebo krbových kamen. Jednoduše si nechte s emisní třídou krbových kamen poradit. Obraťte se na spolehlivé dodavatele, kteří vám vyjdou vstříc ve všech směrech. Sháníte kvalitu a bezchybný servis? Jsme připraveni zodpovědět vám všechny vaše dotazy a především splnit všechny vaše požadavky ohledně krbových kamen.

Kvalitní krbová kamna od nás

Krbová kamna od profíků

Atmosféra domova s krbovými kamny je jedinečná a pohled na plameny se snad nikdy neokouká. Proto pokud máte tu možnost, určitě běžte do toho. Vyberte si firmu, které můžete důvěřovat, a realizace proběhne hladce. Pořídit si nová krbová kamna od profíků se vám určitě vyplatí. Tulikivi nabízí pestrou nabídku krbových kamen do různých typů staveb. Naši šikovní pracovníci vás provedou od prvotního návrhu až po samotnou realizaci. Samozřejmostí je i poprodejní péče o zákazníky. Proměňte s námi svůj sen o krbových kamnech ve skutečnost!

Kontaktujte nás

Články